Ergotherapie en hulp bij dementie

Wordt u of een naaste belemmerd door de gevolgen van dementie? Hulp bij dementie kan dan zeker zeer prettig of zelfs nodig zijn om de kwaliteit van leven weer te verhogen. Vooral wanneer de dementie een te erge belemmering wordt voor het uitvoeren van dagelijkse activiteiten, is hulp bij dementie wel zo fijn, zowel voor u als uw omgeving. Voor hulp bij dementie kunt u denken aan ergotherapie. Er wordt hierbij gewerkt volgens onder andere de EDOMAH richtlijn: Ergotherapie bij Dementerende Ouderen en hun Mantelzorger aan Huis. Bij ons, Ergo Es, kunt u hiervoor terecht. Vanuit onze ervaring en brede kennis kunnen wij u te allen tijde van dienst zijn. Samen zorgen we voor een verbetering van de kwaliteit van uw leven. Daar gaan we 100% voor! Graag vertellen we u meer over de mogelijkheden.

Ergo Es

Ergo Es is een eerstelijns praktijk voor Ergotherapie in de gemeente Berkelland en en Lochem en is werkzaam in Barchem, Beltrum, Borculo, Eibergen, Geesteren, Gelselaar, Haarlo, Lochem, Neede, Noordijk, Rekken, Rietmolen, Ruurlo en omstreken. Indien u problemen ervaart in het dagelijks leven, kan Ergo Es u helpen om ervoor te zorgen dat u deze activiteiten zo optimaal mogelijk kunt uitvoeren. Hierdoor wordt de kwaliteit van uw leven verbeterd. De ergotherapeuten die werkzaam zijn bij Ergo Es, zijn gespecialiseerd in Cognitieve Revalidatie Therapie (CRT). Daarnaast is er een jarenlange ervaring aanwezig op het behandelen, adviseren en begeleiden van mensen op het gebied van EDOMAH (waar de ouderen met dementie en de mantelzorger centraal staan), of mensen met Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH). Ook voor hulp bij dementie kunt u dus bij ons terecht.

De werkwijze

Bij onze werkwijze staat u met uw situatie altijd centraal. Daar kunt u op rekenen. De werkwijze ziet er in het kort als volgt uit:

  • Eerste gesprek samen met u (en eventuele mantelzorgen/familie);
  • Het in kaart brengen van de problemen die ervaren worden in het dagelijks handelen;
  • Prioriteiten stellen: waar heeft u het meeste last van?
  • Een effectief en efficiënt plan opstellen: welke problemen kunnen we oplossen/verminderen?
  • De uitvoering van het plan van aanpak;
  • Evaluatie van het verloop van de uitvoering en eventuele nazorg.

Waarom ergotherapie?

Vindt u het lastig om dingen te onthouden, te organiseren, te plannen of een afspraak te maken? Wij helpen u hierbij en begeleiden u hierin. Zo vindt u weer de balans en een eigen ritme in uw leven. Ergotherapie richt zich namelijk op het mogelijk maken van het zo goed mogelijk zelfstandig uitvoeren van dagelijkse betekenisvolle activiteiten. Misschien dient u een bepaalde handeling opnieuw te leren of anders uit te voeren. Daar helpen we u dan graag bij. Ergotherapie richt zich op activiteiten uit het dagelijks leven van mensen met dementie en hun mantelzorgers. Primair is het doel van ergotherapie het dagelijks handelen te verbeteren, zodat uw afhankelijkheid en deelname aan sociale activiteiten verbeterd. Daarnaast helpt onze begeleiding de draaglast van mantelzorgers te verminderen door te werken aan het gevoel van competentie van de mantelzorger en door de omgang met gedragsproblematiek te verbeteren. Als mantelzorger bent u de meest betrokken persoon uit de omgeving. Er wordt bekeken hoe u de persoon met dementie zo goed mogelijk kunt begeleiden en welke adviezen u kunt geven. Daarbij wordt ook samengewerkt met andere professionele hulpverleners die geïnteresseerden hulp bij dementie zullen bieden. De ergotherapie die we aanbieden is ook zeer geschikt voor mensen met de ziekte van Parkinson.

Wilt u een afspraak maken voor hulp bij dementie?

Hulp bij dementie nodig in de vorm van prettige begeleiding? Kies ook voor ergotherapie om te komen tot een efficiënte en effectieve oplossing. Graag plannen we een afspraak met u in. Door het contactformulier in te vullen kunt u contact met ons opnemen.

Contact opnemen